U SRBIJI NEVREME NIJE JOŠ GOTOVO, NA UDARU SU BAŠ OVI DELOVI ZEMLJE: Prete oluja i grmljavina, pogledajte
Foto: Beta Dragan Gojić

POSLUŠAJTE

U SRBIJI NEVREME NIJE JOŠ GOTOVO, NA UDARU SU BAŠ OVI DELOVI ZEMLJE: Prete oluja i grmljavina, pogledajte

Trenutne temperature u Srbiji kreću se od 12 do 16°C

Objavljeno:

Srbija je danas pod uticajem ciklona, koji se svojim centrom premešta preko naše zemlje od zapada prema istoku. Pod uticajem ovog ciklona danas će u Srbiji biti potpuno oblačno sa većom količinom padavina, a došlo je i do prodora hladne vazdušne mase.

Dakle, u Srbiji će danas biti oblačno i vrlo sveže za ovo doba godine, povremeno sa kišom i pljuskovima, dok se grmljavinski procesi posle podne i uveče očekuju na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije. Obilnije količine padavina danas se očekuju na istoku i severoistoku Srbije, u Pomoravlju, Podunavlju i u Braničevskom okrugu i u ovim predelima ponegde bi palo i više od 30 litara kiše po kvadratnom metru. Pred kraj dana nešto više padavina biće na jugu i jugozapadu zemlje. Oblačno, povremeno sa kišom i pljuskovima biće tokom celog dana i u Beogradu, uz pravo jesenje vreme.

Trenutne temperature u Srbiji kreću se od 12 do 16°C, u Beogradu je 13°C. Kopaonik meri 3°C, a Zlatibor i Sjenica 10°C. Maksimalna temperatura biće danas u Srbiji od 14 do 18°C, u Beogradu do 15°C, a na višim planinama neće preći 5°C. Prvi dan vikenda doneće toplije, ali i dalje nestabilno vreme, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Do kraja dana očekuje se smanjenje oblačnosti i postepena stabilizacija, pa se za Vaskrs u većem delu Srbije očekuje sunčano i relativno toplo vreme. Maksimalna temperatura biće u subotu u većini predela oko 20°C, a u nedelju oko 25°C. U nedelju se poslepodnevni lokalni pljuskovi sa grmljavinom očekuju na zapadu i jugozapadu Srbije i to uglavnom pred kraj dana i tokom večeri. Sunčano i toplo vreme očekuje se i u ponedeljak, a sam početak sledeće sedmice doneće temperature i preko 25°C.

Nakon današnjeg nižeg, Vaskrs i početak sledeće sedmice doneće Srbiji povišen vazdušni pritisak i termički visinski greben sa Mediterana i severa Afrike, u sklopu koga će u vidu južnih strujanja stići i relativno topla vazdzušna masa do našeg područja. U utorak pod uticajem ciklona sa zapada Evrope naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a od srede se očekuje i osetno svežije i temperature će biti u padu i za 10 stepeni. Prema trenutnim prognozama, stabilizacija i osetnije otopljenje očekuje se sredinom maja. S obzirom na to da je prosek maksimalne dnevne temperature za ovo doba godine u Srbiji od 19 do 23°C, vidimo da će one danas biti i za pet stepeni ispod napomenutog proseka, za vikend oko, a početkom sledeće sedmice i iznad. Potom će ponovo biti ispod proseka, da bi iznad proseka bile sredinom meseca.

Bonus video

00:13

Nevreme u Novom Sadu

(Espreso/Telegraf/Đ.Đ./Prenela D.Č.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.